Posted on Jätä kommentti

Uunin valinta

Pannarihommat ei onnistu ilman paistamista. Paistaminen taas yleensä tehdään uunissa. Pannarihommat ei siis tahdo onnistua ilman uunia. Oma uunini rikkoutui viikko sitten, joten edessä oli uuden uunin hankkiminen.

Mieleeni ei aluksi tullut kirjoittaa tästä aiheesta blogiin. Kaupassa pyöriessäni kuitenkin havahduin siihen, kuinka tärkeä osa uuni ja taito sen oikeaoppiseen käyttämiseen on pannareiden paistamisessa. Mitä sen valinnassa sitten tulisi ottaa huomioon?

Uunihan ei tarkalleen ottaen ole pelkkä uuni, vaan se sisältää lähestulkoon aina nykyään myös keittolevyt. Keittolevyjen haluttu malli onkin paljon suuremmassa roolissa lieden valinnassa kuin uunilta halutut ominaisuudet. On tärkeää miettiä, haluaako vanhanaikaisen lattialieden vai kenties uudempaa tyylisuuntaa edustavan induktiolieden. Myös budjetti on tärkeä; perinteiset lattialiedet kun ovat huomattavasti induktioliesiä edullisempia. Esimerkiksi Rosenlewin lattialiesi on Powerilla hyvin edullinen, ja se riittää käyttäjälle joka ei vaadi liedeltään turhaa pröystäilyä.

Uunissa määrittävät päätekijät voidaan jakaa kolmeen eri kategoriaan: Perinteinen, pelkillä sähkövastuksilla lämmitettävä uuni, kiertoilmauuni ja höyryuuni. Perinteinen uuni on varustettu siis pelkillä sähkövastuksilla, ja ruokaa voi kypsentää vain yhdellä tasolla kerrallaan. Kiertoilmauuni nimensä mukaisesti kierrättää uunin ilmaa siihen asennetun puhaltimen avulla. Tämä mahdollistaa monessa eri kerroksessa olevien ruokien lämmittämisen samanaikaisesti. Useimmiten kuitenkin maksimissaan kahdessa tasossa kerrallaan. Höyryuunissa taas on mahdollista lämmittää monia eri ruokalajeja samaan aikaan.

Uunia valitessa kannattaa myös miettiä sen puhdistettavuutta. Jotkut uunit on varustettu puhdistamista helpottavilla toiminnoilla. Paljon uunia käyttävälle tämä voi olla hyvinkin tärkeä tekijä.

Muita tärkeitä asioita uunissa on sen valaistus, sen yleinen käytettävyys (peltien asetus paikoilleen ja poisto, nuppien kääntely), sen koko (paistoala jne), mahdolliset ajastusmahdollisuudet ja muut lisäominaisuudet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *