Posted on Jätä kommentti

Pannarista puhelinliittymiin

Miten liittymät liittyvät tähän blogiin? Ei oikeastaan aivan hirveästi mitenkään, mutta jatkumona edelliselle postaukselleni ajattelin jatkaa kätevien säästövinkkien jakamista lukijoilleni. Eli mennäänpä siis asiaan.

Moni maksaa liikaa liittymästään

Monilla meistä on aivan liian kallis liittymä. Puhelinliittymä on käytännössä kaikille meille välttämätön kuluerä, ja monesti parin kympin kuukausittainen maksu tuntuu niin pieneltä, että liittymän hintaa ei välttämättä tule vertailtua tai kilpailutettua riittävän usein. Tämä on kuitenkin hieman tyhmää, sillä liian kalliista liittymästä saattaa vuosien varrella maksaa jopa satoja euroja liikaa.

Liittymien vertailu on kuitenkin helppoa. Netistä löytyvillä sivustoilla voi vertailla eri operaattorien parhaat liittymät ja liittymätarjoukset todella nopeasti ja helposti. Puhelinliittymän kilpailutus siis kannattaa todellakin tehdä; muutaman minuutin työllä voi säästää satoja euroja. Mieti, mitä kaikkea muuta tuollakin rahalla voisi tehdä!

Tässä kuitenkin kaikki tällä erää. Liittymän kilpailutus kannattaa siis tehdä, eikä asian kanssa kannata jäädä aikailemaan!

Posted on Jätä kommentti

Pannarin tekeminen kuluttaa sähköä

Edellisissä postauksissani oli paljon puhetta hellan uusimisesta ja hellan optimaallisesta valinnasta. Unohdin kuitenkin kirjoittaa yhdestä hyvin oleellisesta asiasta, joka liittyy hellan hankintaan. Se oleellinen asia on sähkönkulutus. Sähkönkulutus riippuu paljon siitä, millainen hella on tyypiltään ja iältään. Sähköä ei tietenkään kukaan halua tuhlata turhaan, sillä se on varsin hintavaa. Tai no, ei kovin hintavaa, mutta usealle vuodelle laskettuna siitä kertyy kuitenkin jo merkittävä summa rahaa. Katso lisää hellan sähkönkulutuksesta tästä linkistä.

Meidän hellassamme otettiin huomioon sen sähkönkulutus, ja se onkin nyt paljon kohtuullisempi kuin vanhassa. Hellan sähkönkulutusta miettiessämme kaivoimme esiin vanhat sähkösopimukset, ja samalla tuli mieleen, maksammeko sähköstä liikaa? Onneksemme löysimme kätevän nettisivun, jonka kautta sähkön kilpailutus onnistui todella näppärästi ja nopeasti. Meillä ei mennyt kuin vartti, kun olimme jo hoitaneet itsellemme uuden ja edullisemman sähkösopimuksen! Helppoa ja vaivatonta rahansäästöä!

Posted on

Uunin hankinta

Viimeisin blogipostaukseni koski uunin valintaa. Edellinen meni tosiaan yllättäen rikki, ja uuden hankinta oli edessä vaikka tämä ei muutoin ollut harkinnassa ollenkaan. Toisin sanoen, uuden uunin hankinta ei tosiaan ollut budjetoituna tälle kesälle. Kaikki muu sitten olikin; lapsille lomamatka varattuna ja vielä toinen kotimaan reissu siihen päälle. Näihin oli siis tarkoitus käyttää tämän kesän budjetti.

Uunin rikkoutuminen osui siis harvinaisen huonoon aikaan. Onneksi asiaan kuitenkin löytyi varsin nopea ratkaisu. Ei ollut oikein muuta mahdollisuutta kuin lainata rahaa. Hetken aikaa netissä vertailusivustojamme etsittyä löysimmekin tarpeeseemme sivuston. Tältä sivustolta saimme haettua lainaa kätevästi netin kautta. Siellä pystyi tekemään lainavertailun nopeasti ja helposti, ja lainan hakeminen onnistui kätevästi linkkien kautta lainayritysten nettisivuilta. Koska en ollut koskaan ennen hakenut minkäänlaista vakuudetonta lainaa, sain nopean lainan lyhyeksi ajaksi täysin ilman korkoa. Voisiko olla kätevämpää!

Kesälomasuunnitelmat pysyivät näin ollen ennallaan, ja sain hankittua uuden uunin helposti, ilman suurempaa päänvaivaa. Ja mikä parasta, pannarihommia ei tarvinnut hylätä tämän pienen takaiskun vuoksi 🙂 Omassa uunissani halusin panostaa sen pitkäikäisyyteen ja hyviin ominaisuuksiin, sillä laite tulee tosiaan olemaan varsin kovalla käytöllä. Valinnaksi kohdistuikin Boschin keraaminen liesi, jossa juuri mistään ominaisuuksista ei ole pahemmin tingitty. Laite näyttää tältä:

Posted on Jätä kommentti

Uunin valinta

Pannarihommat ei onnistu ilman paistamista. Paistaminen taas yleensä tehdään uunissa. Pannarihommat ei siis tahdo onnistua ilman uunia. Oma uunini rikkoutui viikko sitten, joten edessä oli uuden uunin hankkiminen.

Mieleeni ei aluksi tullut kirjoittaa tästä aiheesta blogiin. Kaupassa pyöriessäni kuitenkin havahduin siihen, kuinka tärkeä osa uuni ja taito sen oikeaoppiseen käyttämiseen on pannareiden paistamisessa. Mitä sen valinnassa sitten tulisi ottaa huomioon?

Uunihan ei tarkalleen ottaen ole pelkkä uuni, vaan se sisältää lähestulkoon aina nykyään myös keittolevyt. Keittolevyjen haluttu malli onkin paljon suuremmassa roolissa lieden valinnassa kuin uunilta halutut ominaisuudet. On tärkeää miettiä, haluaako vanhanaikaisen lattialieden vai kenties uudempaa tyylisuuntaa edustavan induktiolieden. Myös budjetti on tärkeä; perinteiset lattialiedet kun ovat huomattavasti induktioliesiä edullisempia. Esimerkiksi Rosenlewin lattialiesi on Powerilla hyvin edullinen, ja se riittää käyttäjälle joka ei vaadi liedeltään turhaa pröystäilyä.

Uunissa määrittävät päätekijät voidaan jakaa kolmeen eri kategoriaan: Perinteinen, pelkillä sähkövastuksilla lämmitettävä uuni, kiertoilmauuni ja höyryuuni. Perinteinen uuni on varustettu siis pelkillä sähkövastuksilla, ja ruokaa voi kypsentää vain yhdellä tasolla kerrallaan. Kiertoilmauuni nimensä mukaisesti kierrättää uunin ilmaa siihen asennetun puhaltimen avulla. Tämä mahdollistaa monessa eri kerroksessa olevien ruokien lämmittämisen samanaikaisesti. Useimmiten kuitenkin maksimissaan kahdessa tasossa kerrallaan. Höyryuunissa taas on mahdollista lämmittää monia eri ruokalajeja samaan aikaan.

Uunia valitessa kannattaa myös miettiä sen puhdistettavuutta. Jotkut uunit on varustettu puhdistamista helpottavilla toiminnoilla. Paljon uunia käyttävälle tämä voi olla hyvinkin tärkeä tekijä.

Muita tärkeitä asioita uunissa on sen valaistus, sen yleinen käytettävyys (peltien asetus paikoilleen ja poisto, nuppien kääntely), sen koko (paistoala jne), mahdolliset ajastusmahdollisuudet ja muut lisäominaisuudet.

Posted on

Pannari.fi – pannarifanien oma sivusto

Moikka kaikki! Tämä sivusto on kaikille minunkaltaisilleni ihmisille – pannarien rakastajille 🙂 Sivuston tarkoituksena on kerätä erilaisia pannarireseptejä kätevästi samalle sivustolle, jotta pannarifanit voivat löytää helposti erilaisia pannariohjeita. Ja ehkäpä tulevaisuudessa sivuillemme avautuu mahdollisuus myös käyttäjien lähettämiin omiin pannariresepteihin, mene ja tiedä!

Miksi olen sitten näin kova pannarifani? Pannarifaniuteni juontaa juurensa tietenkin lapsuuden kesiin mummolassa, jossa mummo teki maailman parasta pannaria. En ole koskaan onnistunut itse tekemään yhtä hyvää pannaria kuin mummo! Ehkä vielä joku päivä löydän oikean reseptin ja tekotavan ja onnistun paistamaan yhtä maukasta pannaria kuin mummoni joka kerta. Epäilen tosin vahvasti 🙂 Niin hyvää pannaria mummoni teki.

Pannareita on tullut siis itsekin paisteltua vaikka kuinka paljon, etenkin viime aikoina, kun omat lapset ovat (viimein) alkaneet ymmärtää jotain pannareiden päälle. Viimeksi pannaria tulikin paisteltua eilisiltana, ja siihen käytin tätä reseptiä. Tällä reseptillä onkin tullut pannaria veivailtua jo vaikka kuinka monta kertaa, ja siitä on muodostunut tietynlainen arjen vakiopannari. Reseptin muistaa ulkoa, ja tekeminen tulee jo rutiinilla. Kiireisenäkin iltana onnistuu pannarin vääntäminen siis nopeallakin aikataululla 🙂

Viikonloppuisin ja juhlavammissa tilaisuuksissa paistelen tietenkin myös pannareita, mutta nämä tulevat yleensä hieman erilaisilla resepteillä – suuri osa nykyään itse kehittämilläni. Mutta näistä ”spesiaalipannareista” hieman enemmän seuraavassa postauksessani!